Arjen Robben; "The man of steel and glass"

Arjen Robben, "The man of steel and glass"

Met knikkende knieën stond ik mijn verhaal achter het werk "The man of steel and glass" aan Arjen en Özcan Akyol in het Groninger Museum te vertellen. Arjen hield het spannend maar koos uiteindelijk voor het werk dat ik gemaakt heb! BINGO! Een enorme eer! Na afloop van de opnames die op 28 augustus 2023 plaatsvonden, lag ik in een hotelkamer (met taart en wijn) in Groningen 's morgens vroeg wakker van de adrenaline. Dit is wat ik toen voelde en schreef:

 

"Het is half 6 en ik lig door de muggen lek geprikt in een hotelkamer hier in Groningen. Manlief ligt snurkend naast me terwijl de finale van gisteravond door mijn hoofd spookt. Ik ben er nogal beduusd van en kan denk ik alles pas beseffen wanneer de uitzending op TV is geweest. Gekke verwondering en uiteraard blijdschap overheerst. Ik vond iedereen van de redactie ook zo lief! Bedankt voor de goede zorgen, de knuffels en de woorden.

 


"Never waste a good crisis". Deze uitspraak past op dit moment goed bij mijn leven en heb hier al eerder een blog over geschreven (klik hier om te lezen). Ons gezin heeft de afgelopen 2 jaar de BINGO-kaart van het ziekenhuis al flink vol gekrast. Maar nu zijn we gelukkig begonnen met het invullen van een nieuwe BINGO-kaart. En dit keer een kaart waar alleen maar leuke dingen op aan te vinken zijn. Het winnen van "Sterren op het doek" is uiteraard geweldig tof, maar de eer om mee te mogen doen met het programma, de ervaring en de ontmoeting met zulke leuke mensen en collega-kunstenaars Thomas Langeveld en Ricardo Vilela (Zeca) ontving ik als een waar geschenk! Ik weet dat ik er hard voor werk maar zal het nooit "gewoon" ga vinden.

 

Ik kijk naar mijn man en ben trots. Precies een week voor de laatste opnames was hij geopereerd aan een tumor op zijn nier, en nu ligt hij naast me in Groningen. Samen op pad, samen avonturen en successen beleven. Ik deel het gevoel van trots dat Arjen voelt bij het feit dat hij zijn hele carrière met zijn vrouw Bernadien heeft kunnen beleven. Dat maak ik nu ook met mijn man mee. Wie had dit gedacht?! Het is 7 uur. BINGO! Muggenbeet nummer 39 heb ik net mogen ontvangen. Ik ben een heel gelukkig mens."

 

11 november 2023, was om 20:30 uur de aflevering met Arjen Robben, mijn model. 


Arjen Robbens portret is meer dan een geschilderd gezicht.

Arjen Robben, the man of steel and glass. Deze twee materialen, staal en glas, vormen de basis van het portret dat ik voor Arjen Robben heb gemaakt. De materialen refereren naar de bijnamen die Arjen Robben in zijn voetbalcarriëre heeft gekregen. Glas vanwege de vele blessures die hij heeft opgelopen. Wat die man niet heeft moeten doorstaan om iedere keer terug op het veld te kunnen komen… En toch vocht hij steeds weer terug. Hij verloor nooit de focus en na de zoveelste revalidatieperiode stond hij daar gewoon weer op het gras. Arjen heeft met recht de bijnaam "De man van staal" gekregen. De 6-hoeken die in het portret zijn verwerkt, verwijzen naar een voetbal. De transparante manier waarop Arjen is geschilderd, symboliseert de wijze waarop hij graag met mensen omgaat.

 

En at last, maar not at least: de blik. Tijdens het interview vertelde Arjen dat hij het meest trots is op het feit dat hij zijn complete carrière samen met zijn vrouw Bernadien heeft kunnen beleven. Na afloop van het interview heb ik een filmpje van Arjen opgenomen. Hierin vraag ik aan hem wat er met hem gebeurd als hij aan zijn vrouw denkt. De blik die hij toen in zijn ogen kreeg, vormt de basis van dit Portet: trots en liefdevol. Hij kijkt door je heen met een kleine glimlach. De gelaagdheid van het werk zorgt ervoor dat de blik in zijn ogen een bijna 3-dimensionaal effect krijgt. Het is voor mij een grote eer dat dit portret bij de familie Robben in huis hangt.In de media

Ik kan wel uren vertellen en schrijven over dit prachtige avontuur dat ik mocht beleven. Maar gelukkig zijn daar andere heel vakkundige mensen voor die mijn verhaal wilden schrijven, in beeld en ten gehore wilden brengen. Graag verwijs ik u door naar onderstaande nieuwsberichten uit de krant en de radio. 

 

Veel liefs, Bianca

Interview met filmpje door de PZC

Radiogesprek vlak voor de uitzending

Radiogesprek na de uitzending


Deel dit bericht gerust of laat een reactie achter.

Reactie schrijven

Commentaren: 3
 • #1

  Marlien Brouns-Luijten (maandag, 13 november 2023 18:33)

  Van harte gefelMarlien iciteerd, terecht verdiend en ook prachtig verwoord!!

 • #2

  Marlien Brouns-Luijten (maandag, 13 november 2023 18:35)

  Even opnieuw!!
  Van harte gefeliciteerd, terecht verdiend en prachtig verwoord!!

 • #3

  Bianca van Duyn (zaterdag, 20 januari 2024 23:12)

  Bedankt Marlien! Super lief dat je dit bericht hebt gestuurd.