Never waste a good crisis

Hallo allemaal,

 

Graag wil ik jullie meenemen in mijn leven als alleskunner. Zo noemen mijn man en dochter mij namelijk. Ik ben namelijk niet alleen portretschilder, maar ook illustrator, grafisch ontwerper, fotografe, tekstschrijfster, art-director, ondernemer, docent en nog veel meer. Want naast mijn creatieve en zakelijke bezigheden, heb ik thuis ook nog de nodige taken en rollen die ik op me neem. Sinds dinsdag 21 september 2021 zijn dat er nogal wat, omdat ons leven op die dag totaal veranderde. 

 

Mijn telefoon ging die dag om 09:10 uur. 'Niet schrikken', hoorde ik aan de andere kant van de lijn. 'Maar je moet nu naar het ziekenhuis komen. Marcel is niet goed geworden en wordt zo snel als mogelijk met een ambulance daar naar toe gebracht.'

Marcel is mijn man. Op die bewuste dinsdagmorgen werd hij door een hersenstaminfarct en een hoogfrontale hersenbloeding getroffen. Mijn knappe, gezonde en actieve partner was in één klap veranderd in een volledig hulpbehoevend persoon. Niets kon hij meer. In het begin hoopten we dat het allemaal wel mee zou vallen, maar de berichten werden steeds somberder. Toen Marcel na 10 dagen ontslagen werd uit het ziekenhuis om verder te revalideren in het naast gelegen revalidatiecentrum, kregen wij de boodschap dat hij nooit meer zou kunnen lopen. Een linkszijdige verlamming van been en arm, spraak-, slik- en cognitieve problemen waren het resultaat van het hersenletsel. 

 

'Nooit meer kunnen lopen? Dat maak ik zelf wel uit!', bracht Marcel na het gesprek met de neurologe uit. En aan die uitspraak heeft hij zich gehouden. Mede door zijn sportersmentaliteit, de geweldige professionals en een gezonde dosis positiviteit en humor om hem heen, worstelden we ons door het revalidatieproces. Tijdens dit proces kwamen mijn extra taken en rollen om de hoek kijken. Ik werd ineens mantelzorger, fysiotherapeute, logopediste, ergotherapeute, psychologe, taxichauffeusse, speltherapeute, mental coach, clown, schouder en zakdoek voor de tranen. Multifunctionele alleskunner dus! Met als resultaat een partner die natuurlijk niet meer zoals de oude is, maar wel veel beter functioneert dan voorspeld was door de neurologe in het ziekenhuis.

 

Om dit heftige proces zelf te verwerken, heb ik me in mijn oude liefde gestort: tekenen en schilderen. In coronatijd had ik die oude liefde weer opgepakt omdat ik niet zo veel om handen had. Tijdens het intensieve revalidatietraject van mijn man heb ik die hobby verder doorgepakt, juist omdat ik zovéél te doen had. Tijdens de creatieve processen schakel ik mijn hersenen op bepaalde vlakken uit. Ik kom in een andere wereld die ik zelf creëer en waarin alles kan. Een hyperfocus waarvan ik blij ben dat ik die heb ontdekt.

 

We zijn nu bijna twee jaar verder na "de dag dat alles anders werd". Mijn eerste exposities zijn achter de rug en ik heb zelfs mijn TV-debuut gehad. Mijn werk wordt gewaardeerd en gezien. De hele tragedie heeft me geleerd dat ik sterker ben dan dat ik dacht. Zonder de ziekte van mijn man was ik nooit op dit niveau gaan tekenen en schilderen en hield ik me waarschijnlijk met andere zaken bezig. Conclusie: Winston Churchill had gelijk met zijn uitspraak 'Never waste a good crisis'. 

 

In de komende blogs vertel ik jullie graag alles over mijn werk, mijn visies, creatieve processen en mijn avonturen met een man die aan een niet-aangeboren-hersenletsel lijdt. Ik hoop hiermee mensen te inspireren en te informeren. Ik schrijf en teken mijn belevenissen van me af. En geloof me: een saai leven hebben wij niet!

 

Veel liefs,

Bianca


Deel dit bericht gerust of laat een reactie achter.

Commentaren: 6
 • #6

  Trees Boucherie (maandag, 23 oktober 2023 19:34)

  Hallo Bianca
  Fijn weer van je te horen want ik ben grote fan van vet wuuf !
  Ik begrijp heem goed wat je hebt meegemaakt en meemaakt want wij hebben hetzelfde meegemaakt. Gelukkig door het doorzettingsvermogen en positiviteit van mijn man is hij er zo goed als kan er weer bovenop!!
  Vele warme groetjes vanuit België!
  Trees.

 • #5

  Marcel van Duijn (zaterdag, 09 september 2023 22:13)

  Wat heb jij de afgelopen 2 jaar de vele kanten van het leven gezien. Wat de meeste mensen hun hele leven nooit zullen meemaken, kregen wij gratis en voor niets op ons bordje. Natuurlijk hebben we veel en vaak zwarte sneeuw gezien, maar je hebt nooit de moed en je eigen leven opgegeven. Soms doe je jezelf wel eens te kort, en maak je jezelf kleiner. Als iemand kan zeggen dat je altijd al een geweldige vrouw bent geweest met vele talenten, ben ik het.
  Hoe mooi is het nu om aan je zijde mee te mogen ervaren dat je die talenten nu optimaal weet te benutten. Ik krijg vaak te horen dat men mijn doorzettingsvermogen enorm respecteert. Maar wat jij de afgelopen 2 jaar heb moeten en willen doorzetten, is iets wat maar niet vaak genoeg gezegd kan worden. Je bent met recht mijn powervrouw. Veel succes met BvD .

 • #4

  Menno (zaterdag, 09 september 2023 20:07)

  Hey Bianca! Mooi blog en representatie van jou en jullie situatie. Ziet er ook strak en professioneel uit. Top!

 • #3

  Elly Vink (zaterdag, 09 september 2023 14:02)

  Hallo lieve Bianca, dankjewel voor het delen van je verhaal .We vinden het indrukwekkend hoe jullie (jij) dit gedaan hebben. En dat je het tekenen en schilderen weer opgepakt hebt. En met mooie resultaten. Dus door gaan er mee. Liefs tante Elly en ome Tejo.

 • #2

  Annemie Abelshausen (vrijdag, 08 september 2023 08:24)

  Wat mooi dat jij je verhaal wil delen . Heel inspirerend en zeker waar dat elke crisis ons ook weer verder help
  Op ons pad . Ik heb veel bewondering voor je als mens en voor je talent ! We komen elkaar vast nog eens tegen om persoonlijk kennis te maken dat lijkt me heel leuk �

 • #1

  Louise (donderdag, 07 september 2023 22:07)

  Wat tof dat je van zoiets heftigs toch zo'n positief iets hebt weten te maken. Stoer en fijn dat je dit wilt delen om anderen te inspireren. Veel succes met het maken van je kunstwerken. Je portretten zijn echt prachtig. Ik denk dat we nog veel van je zullen horen!