Houtskool

Houtskool is één van de favoriete technieken van Bianca. Ze kan hiermee een portret "uit vervlogen tijden" creëren of een stoere impressie van de persoon waarin sterke licht-donker contrasten worden gebruikt. Laag over laag bouwt ze het portret op. 

 

Houtskool is een techniek waar Bianca zeer veel mee kan. Van een ruw gekrast gezicht tot een delicaat getekend portret. Op getint papier, hout of gewoon wit papier. Met speciale potloden en gummen bouwt ze ook hier het portret in lagen op. Resultaat is een stoer werk dat lijkt op een foto uit andere tijden. 

 

Bianca tekent nooit zomaar een foto na. Ze voegt passende teksten of ondergronden toe. Soms komt het zelfs voor dat er een setting gecreëerd wordt die niet heeft bestaan. Er ontstaat dan een nieuwe herinnering die toch vertrouwd en herkenbaar overkomt.


"Lieve Sjaan" - portret in opdracht

 

Ter nagedachtenis aan deze bijzonder liefdevolle en humoristische moeder en oma, mocht Bianca een houtskoolportret maken. De dochter van Sjaan heeft voordat Bianca aan de slag ging, veel verhalen over haar moeder verteld. Op deze manier kon Bianca haar een beetje leren kennen. Dat is belangrijk voor de keuze van de compositie, de gezichtsuitdrukking en de techniek. Het portret is op zo'n manier getekend dat het lijkt alsof je naar een vervlogen foto kijkt. Sjaan is afgebeeld in haar lievelingsstoel voor het raam waar ze altijd naar haar familieleden zwaaide. Op het tafeltje voor haar staat een foto van haar geliefde man. Er liggen leesboekjes en uiteraard een tompouce met het Feyenoord logo er op (ze was heel erg fan van de club). Het gehaakte kleedje maakt het tijdsbeeld compleet."Vader en zoon zoals nooit tevoren." - portret in opdracht

Een ogenschijnlijk simpel houtskoolportret. Maar niets is minder waar. Vader woonde in Australië en zoon woont in Nederland. Door de afstand en omdat bepaalde dingen in het leven nou eenmaal zo gaan zoals ze gaan, bestond er geen foto van vader en zoon samen. En er is ook geen gelegenheid meer om een dergelijke foto te maken, omdat vader overleden is. Aan Bianca werd gevraagd om een passend portret te maken van hen samen. Puur en zonder gedoe, precies zoals de heren zijn, met een accent op de omhelzing. Bianca heeft op deze manier een nieuwe en dierbare herinnering voor de zoon en zijn familie gecreëerd. De lijst is een knipoog naar Australië.Interesse?