Met acrylverf schildert Bianca op de achterkant van diverse lagen plexiglas. Achter het schilderij komt een ondergrond die passend is bij de geportretteerde. De diverse transparante lagen en haar unieke verftoets zorgen voor een verbluffende dieptewerking en gelaagdheid in haar werk.
Achter de lagen plexiglas kan een ondergrond gemaakt worden van divers materiaal dat te maken heeft met de geportretteerde. Dit kan van alles zijn: CD's, hout, metaal, visnetten, stof, materiaal uit de natuur... Als het maar een link heeft met de persoon in kwestie. Een dergelijk portret kan op die manier als een tijdscapsule werken. In de kast weggestopte persoonlijke artefacten kunnen een nieuw en eeuwig leven krijgen samen met de eigenaar ervan.
"Marcel 1.0" - Weekend van het portret 2022 - Thema in herinnering - Amsterdam
21 september 2021, de dag dat alles anders werd voor Bianca en haar gezin. Haar man Marcel moest vanaf deze dag leven met de gevolgen van een hersenstaminfarct en een hersenbloeding. Niets is meer hetzelfde. Bizar genoeg had Bianca vlak voor de ziekte van haar man een portret van hem gemaakt. Dit kunstwerk was door een vakjury gekozen om ten toon gesteld te worden tijdens "Het Weekend van het portret 2022" (onderdeel van de Nederlandse Portretprijs). Bianca mocht een minicollege geven over haar werk.
“Dit portret van mijn man Marcel heb ik in augustus 2021 gemaakt, vlak voordat hij getroffen werd door een herseninfarct en een hersenbloeding. Hij heeft dit overleefd, maar we hebben afscheid moeten nemen van de oude Marcel. Mijn man is linkszijdig verlamd en heeft naast andere lichamelijke beperkingen ook een karakterverandering ondergaan. Daarom heet het werk "Marcel 1.0" daar we nu te maken hebben met Marcel 2.0. De oude Marcel is niet meer... maar de muziek in hem speelt gelukkig nog wel door. Toen ik het portret van Marcel maakte, als geschenk voor zijn 52ste verjaardag, wist ik op de een of andere manier dat dit iets bijzonders zou zijn. Alsof ik aanvoelde dat er iets groots aan zat te komen. De blik is niet vrolijk, niet triest, wel overdacht. Een stoer portret van een man die heel veel heeft moeten inleveren, maar nog steeds blijft vechten met zijn lievelingsmuziek als motor op de achtergrond."
"Het Concert, een ode aan de liefde voor muziek". - kunstwerk voor TV programma "De Nieuwe Vermeer".
Het originele werk "Het Concert" van de Nederlandse meesterschilder Johannes Vermeer is in 1990 gestolen uit het Isabella Stewart Gardner Museum in Boston. In 2023 was het "het jaar van Vermeer" en daarom werd er veel aandacht aan deze bijzondere schilder geschonken. Met onder andere een schilderprogramma op televisie dat over de 6 verdwenen werken van Vermeer gaat. Bianca heeft meegedaan aan het programma met een vrije interpretatie op Vermeers "Het Concert".
" Het concert, een ode aan de liefde voor muziek". - uitleg werkwijze Bianca
In dit filmpje legt Bianca uit hoe het werk "Het Concert, een ode aan de liefde voor muziek" tot stand komt. Bianca schildert aan de achterkant van glas. Dit betekent dat ze andersom moet werken en denken en ook nog eens in spiegelbeeld. Een bijzonder ingewikkelde techniek. Het werk is gemaakt voor het TV-programma "De Nieuwe Vermeer" dat in 2023 is uitgezonden. Haar werk heeft de finale van het programma gehaald.
"Het concert, een ode aan de liefde voor muziek". - time-lapse movie finish.
Bianca laat hier in een time-lapse-movie zien hoe het werk dat ze gemaakt heeft voor "De Nieuwe Vermeer" in elkaar gezet wordt. De finish na wekenlang onderzoek en schilderen!
Het resultaat mag er meer dan zijn. Een mooi samenspel tussen verleden en heden. En zoals de vakjury zei: 'In dit werk zie je Vermeer echt in terug.'