Café Juliana, een portret van een bruin café

Café Juliana, een portret van een bruin café

"Ik zou graag een kunstwerk van mijn café willen hebben." Met deze wens ging Rick, de eigenaar van Café Juliana in Colijnsplaat, naar de kunstenaar Albert Groenheyde. Albert passte deze vraag echter door naar mij met de mededeling: "Ik gun jou deze opdracht, want ik weet zeker dat jij hier iets moois van kan maken". 

 

Dat was even slikken voor mij. Als portretkunstenares ben ik namelijk nogal gefocust op gezichten. Maar toen ik over de opdracht na ging denken, is een kunstwerk van een gebouw in wezen ook een portret. Want stenen hebben ook een verhaal, een geschiedenis en een karakter. En het is aan mij, de kunstenares, om dit op de juiste manier te verbeelden. Het vroeg alleen om een iets andere benadering. En als Albert, de meesterschilder, zegt dat ik dat kan, dan moet het vast lukken!


Rick liet me compleet vrij mijn gang gaan. Hij hoefde geen schetsen vooraf te zien en wilde zich door mij laten verrassen. Ik wilde daarentegen alles weten over het Café. Hoelang bestaat het al? Welke mensen komen er? Wat is de publieke functie van het café? En ga zo maar door. Daarnaast ben ik meerdere keren op bezoek geweest om de sfeer te proeven. Tijdens een zonnige dag met een vol terras, een feestavond met live band en een "gewone" middag terwijl er mensen aan het genieten waren van een diner of lunch. Nadat ik vond dat ik genoeg informatie had verzameld, ging ik aan het werk. Ik startte met het maken van een gedicht over het Café.

 

Café Juliana

'We ontmoeten elkaar hier. We drinken en eten samen.

Met streekproducten van het seizoen wat de pot schaft of diner van de kaart.

En een goed verhaal is goud waard. 

In het Duits? Met een Belgische tongval? Of in het Zeeuws. Dat kan allemaal.

 

We worden samen groot. We delen een traan en een lach.

En wat ik niet kan, kan jij. Hier in en rondom het bruin cafe.

Generaties lang op Colijnsplaat. Juliana wordt gevonden door iedereen.

Ook met een deur die uit het zicht van de deftige stand lag.'

 

Wanneer je kijkt naar het portret dat ik van Café Juliana heb gemaakt, dan is er van alles te zien. Je weet niet zo goed of het middag, ochtend of avond is. Misschien is het het wel allemaal. Mensen ontmoeten elkaar, je kunt er eten en je kunt er feesten. Je voelt de warmte van het enige bruine café dat Noord-Beveland nog heeft. Op de hoek van de Voorstraat en de Havenstraat in Colijnsplaat waar uitbater Rick altijd met een lach en een vriendelijk woord voor je klaar staat. Iedereen is er meer dan welkom.

 

Het portret van Café Juliana is met gemengde technieken gemaakt op de achterkant van 5 mm plexiglas. Daarachter  heb ik een houten plaat geplaatst dat beschilderd is met acrylverf en beplakt met bladgoud. De transparantie van het plexiglas en de schildertechniek in combinatie met het bladgoud, zorgt voor een warme en authentieke uitstraling. Vanaf elke kant ziet het schilderij er weer anders uit, waardoor het heel dynamisch wordt. En het leuke is: je kunt het altijd bekijken! Onder het genot van een hapje, een drankje en de vriendelijke woorden van Rick.

In Café Juliana hangt het uiteraard vol met foto's van Koningin Juliana. Ik kon het niet laten om ook een portret van deze dame te maken. Rick had wekenlang in opdracht van mij bierdoppen verzameld. Toen bleek dat ik deze niet nodig had voor het grote kunstwerk, heb ik er voor gekozen om de in Café Juliana gebruikte doppen te gebruiken in een portretje van Koningin Juliana. Met als resultaat een pop-art kunstwerk waarin de Koningin zeer karakteristiek is geschilderd. Een tof portret waar iedereen vrolijk van wordt als je er naar kijkt.

 

Beide kunstwerken zijn op vrijdag 19 april 2024 aan Rick in Café Juliana onthuld. Rick: "Dat je dit gemaakt hebt, overtreft mijn stoutste verwachtingen. Ik zie niets wat ik niet mooi of goed aan het werk vindt. Alles klopt. Dankjewel".

 

Rick en Albert, ik dank jullie voor de opdracht en vooral het vertrouwen! Proost! Op veel gezelligheid in en buiten het café.

 

Liefs, Bianca


Deel dit bericht gerust of laat een reactie achter onder deze tekst.

Reactie schrijven

Commentaren: 0