Een stoer jongensportret

Een stoer jongensportret

Dit is Sil. Een portret van een energieke jongeman dat in opdracht van zijn vader voor zijn moeder is gemaakt. Wanneer je een snelle blik op het portret werpt, zie je alleen zijn gezicht. Maar wanneer je goed kijkt, ontdek je allerlei details die met Sil te maken hebben.

 

Als cadeau voor zijn moeders verjaardag mocht ik een portret van Sil maken. Om hem een beetje te leren kennen, hebben we een afspraak gemaakt waarin ik hem zonder zijn ouders kon interviewen. De afspraak was lastig te maken, omdat deze jongen niet stil zit. Druk met werk, stage, vrienden en andere afspraken. Toen we elkaar uiteindelijk ontmoetten, heb ik hem meegenomen in de auto voor een ritje. Want een interview aan de keukentafel is maar saai. 

 

Tijdens de autorit vertelde hij honderduit over de dingen die hem bezig hielden, zijn passies en over de band die hij met zijn ouders en omgeving heeft. Een trotse Zeeuw die tevreden is met het leven dat hij leidt. Hard werken maar ook hard genieten. Sil is geen verlegen jongen, maar is ook niet iemand die heel erg op de voorgrond treedt.


Na het interview liet ik hem voorbeelden van mijn werk zien. Al snel kwam we samen tot de conclusie dat een olieverf- of houtskoolportret niet bij hem past. Sil wilde iets bijzonders waarin onderwerpen uit zijn persoonlijke leven als een soort tijdscapsule in de achtergrond van zijn gezicht zouden worden verwerkt. Samen hebben we kleuren en materialen uitgekozen. Met een goed gevoel bracht ik hem daarna weer thuis.

 

Voordat ik begon met het maken van het echte portret, maakte ik eerst op de computer een digitale schets. Deze schets stelde ik voor aan Sil en zijn ouders. Nadat deze was goedgekeurd, kon ik starten met het maken van het portret. Het kunstwerk bestaat uit diverse lagen plexiglas. Met in de achtergrond een vlak met bladgoud dat er voor zorgt dat zijn oog nog eens extra er uit springt. Bijzonder aan het portret van Sil is, is dat zijn silhouet dwars door het midden van zijn gezicht loopt. Sil is namelijk op het tweede gezicht een dynamische persoonlijkheid. En omdat zijn naam in het woord silhouet voorkomt, moest ik dit wel in zijn portret verwerken.

Laag 1: achtergrond met onderwerpen uit Sils persoonlijke leven, zijn silhouet en een vlak met bladgoud.

Laag 2: op de achterkant van plexiglas, heb ik hooglichten en het oogwit geschilderd. 

Laag 3: op de achterkant van plexiglas is het gezicht van Sil en het passe partout dat tevens dient als lijst, geschilderd.


In bovenstaand filmpje kun je goed zien hoe het werk is opgebouwd. Ook zie je wat er met het werk gebeurd wanneer er licht op schijnt. Het ene moment oogt het werk donker en het volgende moment baadt het in het licht. Hierdoor is het portret een dynamisch geheel geworden dat elk moment van de dag een andere uitstraling heeft. 

 

Het portret hangt inmiddels bij de familie thuis. Ik wens Sil en zijn ouders heel veel plezier met het portret en ik hoop dat het een blijvende herinnering aan een bijzonder periode in het leven mag blijven!

 

Veel liefs, Bianca

 

Deel dit bericht gerust of laat een reactie achter onder deze tekst.

Reactie schrijven

Commentaren: 2
  • #1

    Familie van Doorn (dinsdag, 06 februari 2024 14:26)

    Het kunstwerk hangt inmiddels even en het is elk moment van de dag weer een plaatje om naar te kijken. Door de lichtinval zie je steeds een ander stukje oplichten. Heel knap hoe treffend Sil is weergegeven. We zijn er erg blij mee....

  • #2

    Bianca (vrijdag, 09 februari 2024 05:02)

    Lieve familie van Doorn, dankjulliewel voor de mooie woorden. Het was een feestje voor mij om Sil te mogen portretteren. Geniet van het werk! Groeten, Bianca