Zelfportret?

Zelfportret?

"Ik herken je wel, maar je bent het niet."

Dat is wat mijn man zei toen ik dit zelfportret aan hem liet zien. Over zijn opmerking moest ik goed nadenken. Teleurgesteld over zijn reactie was ik absoluut niet, want het bracht me tot de volgende vraag: wat maakt een portret nou goed en wat niet?

 

Toen ik begon met het maken van deze houtskooltekening was het vooral de bedoeling om goed te kijken naar licht-donker verhoudingen. Ook wilde ik graag een driekwart gezicht bestuderen. Als model pakte ik mezelf, puur als observatiemateriaal. Dit getekende gezicht is dus eigenlijk geen portret maar een studie naar een kop. En in dit geval dat van mezelf. Eigenlijk is het dus niet zo heel belangrijk of ik het dan ben of niet, want het doel was 'studie naar de lichtval in een driekwart gezicht'.

 

Technisch kan dit dus wel een aardige kop zijn. Maar waarom ben ik dit dan toch niet? Een goed (zelf)portret verteld namelijk veel meer over iemand dan alleen techniek. In dit beeld zie je een ietwat angstig kijkende kwetsbare Bianca, terwijl menigeen mij kent als vrolijk, zelfverzekerd en een positief persoon. Deze eigenschappen komen niet naar voren in deze tekening. 


Wanneer ik een portret in opdracht van iemand maak, dan is het heel belangrijk om diegene die geportretteerd moet worden, eerst te leren kennen. Ik wil zoveel als mogelijk van de persoon weten. Het is dus niet een kwestie van zomaar een bestaande foto namaken. Materiaalkeuze, techniek, lichtval en blik; er zijn zoveel keuzes. Welke keuzes zorgen er voor dat het portret de juiste snaar raakt waardoor het uiteindelijk een goed portret is. Dat je later kan zeggen: Ja! Dit was typisch mijn vrouw, mijn geliefde of mijn kind. 

 

Om een echt goed zelfportret te kunnen maken, zal ik dus eerst het gesprek met mezelf moeten aan gaan. Ontdekken wie ik ben en leren hoe anderen naar me kijken. En jullie kunnen me helpen! Schrijf dus gerust een reactie onder deze blog. En wie weet veranderd deze houtskoolstudie ooit in een echt goed zelfportret. 

 

Liefs, Bianca

 

Deel dit bericht gerust of laat en reactie achter.

Reactie schrijven

Commentaren: 6
 • #1

  Monique Receveur (donderdag, 19 oktober 2023 12:49)

  Mooi portret, ik denk dat je DIT ook bent. Maar de meeste kennen je als de altijd vrolijke positieve vrouw. Ik ken je niet zo goed, maar wat jij hebt meegemaakt de laatste jaren zie ik terug in deze tekening. Sterk, droevig , kwetsbaar en stoer tegelijk. Heel mooi gemaakt Bianca.

 • #2

  Hildegard Weitz (donderdag, 19 oktober 2023 16:47)

  Liebe Bianca!
  Natürlich bist du das!
  Wunder, wunderschön!
  Es zeichnet sich in deinem Gesicht alles wider, was du in den letzten Jahren erlebt hast!
  Es spiegelt deine Ängste, deine großartige Kunst, nach außen so stark zu wirken aber letztendlich dein Können!
  Im künstlerischen, als auch im emotionalen Bereich.
  Diese Zeichnung zeigt mir dein Innerstes auf!
  Deine Sehnsüchte, deine Bedenken, dein Fragen.
  Eigentlich hast du mit dieser Zeichnung deinen Seelenzustand offen gelegt!
  Ich hoffe doch ganz fest, dass du nicht an deiner Person zweifelst!
  Diese Zeichnung ist meisterhaft vom Ausdruck!
  Gewaltig!

 • #3

  Elze (donderdag, 19 oktober 2023 21:40)

  Heee Bianc,

  Sowieso diep en mooi, vind ik dit portret. Er zit veel emotie in en toen ik het portret zag, vroeg ik me ook af "hee, herken ik daar nou iemand in, is dat nou... Ja! " dus ik begrijp precies wat Marcel bedoelt. Het is duidelijk en zichtbaar dat jij het bent, zeker wel, maar er is iets wat alleen jij bezit wat er misschien meer in mag? (Jij hebt nu eenmaal niet weinig karakter dus hier kom je in jezelf portret ook niet mee weg natuurlijk) ;)
  Wat jou JOU maakt, is denk ik je uitstraling die tegelijkertijd stralend, sterk, onafhankelijk en energiek is, maar ook doorgrondend en oprecht geïnteresseerd.
  Het valt me op dat je die bij een ander portret en zelfs bij dieren eigenlijk altijd wel weet te vangen! Ik ben heel benieuwd of jij dit/je zelfportret opnieuw gaat maken en hoe deze dan zal zijn..!

  Liefs,
  je grote fan

 • #4

  Eduard (vrijdag, 20 oktober 2023 06:32)

  Ik vind het een mooie ontdekking die je maakt, ik geloof zelfs dat gedachtes tijdens het schilderen invloed hebben op het resultaat.

  Hierbij wat woorden over jou:
  Krachtig en tegelijkertijd kwetsbaar, een knokker, misschien soms wat onzeker maar je flikt het allemaal wel! Je bent ook heel zorgzaam!

  Je houdt van het boeren bestaan, van dieren en je man, je hebt mooie roots, ga vooral zo door.

 • #5

  Aly (vrijdag, 20 oktober 2023 08:32)

  Je bent letterlijk en figuurlijk veel mooier, je hebt geen rimpels, de pijn die je hebt straal je nooit zo uit, zoals in dit portret.

 • #6

  Lian (vrijdag, 20 oktober 2023 11:29)

  Lieve Bianca,
  Ik heb je wél zo meegemaakt, vol verdriet om Marcel, om wat hem overkomen was....onzeker over de toekomst....zo klein en kwetsbaar, maar ook zo ontzettend stoer en sterk....even praten over hoe t nou eigenlijk met jóú ging... Dat was toen nog niet echt aan je gevraagd vertelde je....dát is wat ik hier zie....
  Maar je bent zó positief...ik vermoed dat er nog n ander portret gaat komen.....
  Liefs, Lian x